Ga je op reis en heb je nog advies en/of vaccinaties nodig? Je kunt dan via www.reisprik.nl een afspraak inplannen voor een consult met een van onze assistentes. Iedereen kan bij ons terecht, dus ook als je geen patiënt bent bij ons in de praktijk! Je kunt ons als locatie selecteren via de website van Reisprik bij het maken van een afspraak. De tarieven voor de vaccinaties en het consult kun je ook op deze site vinden.
Onze assistentes zijn geschoold in het geven van reizigersadviezen en dienen meteen de benodigde vaccinaties toe. Wij raden aan minstens vijf weken voor vertrek je vaccinaties op orde te hebben.
Hieronder kun je ook alvast wat handige informatie vinden voordat je op reis gaat!
Gratis app: Zeker op reis
Wij lanceren, samen met 60 andere huisartspraktijken, een nieuw landelijk initiatief te weten de app Zeker op Reis. Met deze app heb je altijd en overal de belangrijkste (medische) gegevens bij de hand. Handig als voorbereiding van de reis, maar ook zeer praktisch eenmaal ter plaatse. Zo bevat Zeker op Reis zowel lokale noodnummers van ambassades, ziekenhuizen en alarmnummers als een medicatie- en vaccinatieoverzicht, landeninformatie en praktische tips voor op reis. Daarnaast heeft de app een praktisch reiswoordenboek met 400 vaak voorkomende woorden in zes talen. De app is hier en in de app stores gratis te downloaden .
- Persoonlijk medisch dossier en ‘gele boekje’ altijd en overal op zak
- Vaccinatie advies voor alle landen ter wereld
- Per land adresgegevens en telefoonnummers van ambassades en ziekenhuizen
- Per land telefoonnummer van het lokale equivalent van 112
- Informatie over de meest voorkomende infectieziekten
- Waardevolle gezondheidstips en informatie voor op reis
- Reiswoordenboek met 400 woorden (medisch en algemeen) beschikbaar in het Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans en Turks
- Houdt het inname schema bij voor malaria medicijnen. Houdt rekening met de richtlijnen van de huisarts, met de verschillende tijdzones én het specifieke malariamiddel
- Reminder als de beschermingsduur van vaccinaties is verlopen en automatische oproep voor herhaalvaccinaties
- Geschikt voor iPhone en Android en werkt ook offline
Schengenverklaring
Bij gebruik van medicatie vallend onder de Opiumwet vereist het Schengenverdrag dat deze patienten op reis binnen het Schengengebied een ‘verklaring’ bij zich dragen waaruit blijkt dat een arts hen het gebruik van die medicijnen heeft voorgeschreven. Deze verklaring voorkomt dat je op reis (juridische) problemen krijgt, als bij jou deze middelen vallend onder de Opiumwet worden aangetroffen. Medicijnen die het betreffen zijn o.a. morfinepreparaten maar ook medicijnen als Temazepam, Oxazepam en Ritalin of Concerta.
Als je een Schengenverklaring nodig hebt moet je deze zelf zover mogelijk invullen en voor de ondertekening met de huisarts een afspraak maken op het spreekuur. Het kan NIET afgewikkeld worden op het vaccinatiespreekuur.
Informatie over de Schengenverklaring kun je hier vinden.
Bedwantsen
Wat te doen:
- Controleer op reis de bedden. Zitten er donkerbruine, rode vlekjes op het matras of beddengoed? De kans op bedwantsen is dan groot.
- Zet koffers en tassen niet op of onder het bed, maar in de badkamer op de tegels.
- Waren er mogelijk bedwantsen op jouw hotelkamer? Pak dan, als je thuis ben, de koffers buiten uit. Stop de spullen direct in de wasmachine.
- Was kleding, beddengoed en knuffels op 60 graden of hoger. Droog de was in een droger of strijk de was zo heet mogelijk. Stop kleding en spullen die niet zo warm mogen worden in een plastic zak, maak deze dicht en leg de zak 48 uur in de vriezer.
- Controleer bij de aanschaf van tweedehands kleding op bedwantsen. Doe dit ook bij het kopen van tweedehands houten meubels. De diertjes zitten graag in houtbarstjes.
- Als de bedwantsen zich al door je huis hebben verspreid, schakel dan professionele reiniging in.