De geschiedenis van Huisartsenpraktijk UvA
Onze praktijk bestaat al sinds 1938. In die tijd, vlak voor de oorlog, is de studentengezondheidsdienst opgericht waar de praktijk uit voortgekomen is. Aanvankelijk was dit een dienst alleen voor studenten. Tuberculose (TBC) was een ernstige ziekte en prof.dr. G.C. Heringa (hoogleraar Histologie) is toen met een spreekuur voor medische studenten gestart. Later is dit uitgebreid en werd de praktijk toegankelijk voor alle studenten aan de, toen nog, Gemeente Universiteit.
In de tweede wereldoorlog was er behoefte aan eettafels. Vanuit de studentenartsen is toen de mensa opgericht. Net zoals jaren later de studentenpsychologen vanwege “den psychische probleemen”.
In de periode van 1950 tot 1981 fungeerde de studentengezondheidsdienst als een soort consultatiebureau. Studenten konden er overdag met hun gezondheidsklachten en -vragen terecht. Naast infectieziekten, zoals TBC, ook voor bijvoorbeeld anticonceptie en “problemen onder de gordel”.
Na een roerige tijd is in 1981 de huisartsenpraktijk Oude Turfmarkt gestart. Vanaf toen hadden de huisartsen die bij de studentenartsen werkten een contract met zorgverzekeraars zodat er voor de diensten ook betaald kon worden.
Aandacht & betrokkenheid
Wij werken met aandacht. Aandacht voor de patiënt, aandacht voor elkaar en betrokkenheid bij maatschappelijke ontwikkelingen.
Deskundigheid
Onze praktijk biedt deskundige en veelzijdige zorg, met aandacht voor preventie, onderzoek en innovatie.
Continuïteit
Wij bieden continuïteit in de zorg aan de patiënt, waarbij zorgvuldigheid en betrouwbaarheid op de voorgrond staan. We dragen bij aan de continuïteit van de huisartsenzorg door basisartsen, huisartsen en doktersassistenten op te leiden.
Patiëntvriendelijkheid
Wij zijn een toegankelijke, patiëntgerichte praktijk waar iedereen zich welkom voelt en waar in de praktijkorganisatie efficiëntie en het gemak voor de patiënt centraal staan.
Goede werksfeer
Wij bieden een prettige werksfeer waar mensen met plezier (samen) werken en waar ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling.
Geaccrediteerd en gecertificeerd
Aan zorginstellingen worden allerlei eisen gesteld om duidelijk te kunnen maken dat de kwaliteit goed is. Als voldaan wordt aan de reeks kwaliteitscriteria is de praktijk geaccrediteerd. Onze praktijk is dat en voldoet daarmee – ruimschoots – aan de kwaliteitseisen die deze tijd vraagt.
Om als vakopleidingsplek voor doktersassistentes te voldoen moet de praktijk ook gecertificeerd zijn. Calibris, de organisatie voor vakonderwijs, heeft onze praktijk gecertificeerd.