Binnen onze praktijk worden tal van wetenschappelijke projecten uitgevoerd op het gebied van de huisartsgeneeskunde, sociale geneeskunde, psychologie en gezondheidswetenschappen. Studenten van de UvA en de VU worden in de gelegenheid gesteld om, als het in ons programma past, bij ons hun wetenschappelijke stage (bachelor of master) te lopen. Met wederzijds voordelen: een interessante stage op een bijzondere plek voor de student en wetenschappelijke arbeid die voor ons relevant is. Win-win dus.
In 2024 en 2025 worden er weer stageplaatsen vervuld door studenten Gezondheidswetenschappen, Geneeskunde e.a. om een wetenschappelijk onderzoek te doen.
Voor het najaar van 2024 is er nog plek!
Verder nieuwe kansen in het voorjaar van 2025.
Mogelijke onderwerpen voor de toekomst
Gezondheid en gezondheidsgedrag van studenten:
- Hoe kunnen we het HO en WO onderwijs beter afstemmen op neurodiverse studenten? In het eerste deel van ons project onderzoeken we tegen welke uitdagingen neurodiverse studenten aan lopen bij hun studie en hoe dit effect heeft op hun studentenwelzijn, studieresultaten en uitval. Het tweede gedeelte onderzoekt de effectiviteit van het toepassen van Universal Design for Learning (UDL) principes om inclusiviteit en toegankelijkheid te vergroten. Hoe ervaren studenten deze aanpassingen, verbeteren hun studieresultaten en welzijn, en wat zijn mogelijke uitdagingen?
- Veel patiënten gebruiken Ritalin of aanverwanten. Het is gebruik dat deze patiënten periodiek gecontroleerd worden op een eventueel verhoogde bloeddruk en ervaren bijwerkingen. Dit ritueel werd lang geleden ook bij gebruiksters van de “pil” gedaan. Dit bleek meer een ritueel dan effectief of zinnig medisch beleid. Onderzocht wordt hoe dit zit bij Ritalin gebruikers.
- Helpt wandelen met een mede student? Er is een succesvol initiatief project www.UvAWalks.nl waarbij in tijden van eenzaamheid en Corona je met een mede student een wandeling maakt. Hoe wordt dit geapprecieerd, versterkt het het denken (Nietzsche), wat zijn voordelen en eventuele nadelen?
- Ongewenste intimiteiten, hoe vaak komt dat voor en wat zijn omstandigheden (verbaal of fysiek geweld, alcohol, drugs, groepsdruk) die daar een rol bij spelen?
- Suïcide preventie, hoe staat dat er mee aan instellingen voor HO en WO in Nederland in het algemeen en de UvA en HvA in het bijzonder?
- Drugsgebruik waaronder blowen, pillen, snuiven, inademen, onder studenten, wat zijn de determinanten en is er een relatie met mentale of fysieke problemen en/of studieprestaties?
- Vertoont een subgroep van internationale studenten (bijvoorbeeld afkomstig uit China) ander studie- en/of gezondheidsgedrag, zijn er knelpunten en hoe lossen we die op
- Hoe doen internationale studenten het voor, tijdens en na de Corona-periode qua mentale gezondheid en studieprestaties
- Herrie en gehoorschade, wat vinden studenten en wat doen ze
E-Health:
- Beeldbellen in de huisartspraktijk, wat vinden zorgverleners en patiënten
- E-Health therapie middels begeleiden, guiding, werkt beter. Hoe ziet effectieve en efficiënte guiding er uit?
- Wat zijn belemmerende en stimulerende factoren om met een eHealth module te beginnen en om hem geheel te doorlopen?
- Zijn studenten eenzamer in tijden van Corona, en kan eHealth uitkomst bieden?
- Is Geluk te bevorderen met een E-Health applicatie?
- Keuzehulp Overspannen of Burn-out
- Hoe geef je zinvol en effectief feedback op gerapporteerde gezondheid middels de studentengezondheidstest
- Welke mogelijkheden biedt eHealth voor huisartsen en praktijkondersteuners op het gebied van stoppen met roken?
- Kan Health aan studenten ondersteuning bieden, om stress en gezondheidsklachten het hoofd te bieden, in tijden van Corona?
Huisartsgeneeskundige onderwerpen:
- Digitalisering en nieuwe manieren van werken in de huisartsenpraktijk. Zie de volledige Oproep tekst stage ModCons_najaar2024.
- Kleine spuitbusjes (dosis-aërosolen) met astma medicatie zijn slecht voor het milieu. Deze kunnen vervangen worden door zogenaamde poederinhalatoren. Het project bestaat uit het identificeren van patiënten die dosis-aërosolen gebruiken; deze benaderen om de toediening te vervangen door poeder inhalatie en uiteraard de patiënt om een oordeel te vragen.
- Waarom laten mensen / studenten zich niet vaccineren tegen Covid 19??
- Het afbouwen van antidepressiva met gebruik maken van een speciale eHealth applicatie, gaat dat (makkelijk) lukken?
- Te dik, schuldig voelen en niet afvallen, een klemmende combinatie, wat te doen
- Langdurig uitblijven van de menstruatie (amenorroe), wat voor emotionele impact heeft dat en wat kan de dokter doen?
- Anorexia nervosa bij ons in de praktijk, hoe ziet onze patiënten populatie er uit, wat zijn therapeutische mogelijkheden, en waar hebben de patiënten het meest aan gehad.
- No Show na de oproep om een controle-afspraak te maken voor CVRM en/of Baarmoederhalskankeronderzoek, wat zijn de oorzaken en is er verschil?
- Scores op Zorgkaart Nederland of Waardering op Google, hoe komen die tot stand en hoe zijn deze positief te gebruiken?
- Alcoholgebruik als gespreksonderwerp in de spreekkamer, wat wil de patiënt van de huisarts en wat wil de dokter
- Geneesmiddelen in het oppervlaktewater, is er voor de huisartspraktijk een groene en rode lijst op te stellen met goed afbreekbare / minder gevaarlijke en slecht afbreekbare / meer gevaarlijke medicijnen? En wat vindt de beroepsgroep cq de patiënt cq de apotheker daarvan.
- Tevredenheid met anticonceptie. Anticonceptie wordt breed gebruikt, maar hoe tevreden is men hiermee? Is er bijvoorbeeld verschil in tevredenheid tussen gebruiksters van het hormoonspiraal en het hormoonstaafje?
- Welk effect heeft een verkeerd uitstrijkje van de baarmoedermond en de behandeling daarvan op de seksuele beleving
- Met welke wetten heeft de huisarts eigenlijk te maken en hoe werkt dat in de praktijk?
- Bijwerkingen van methylfenidaat bij volwassenen, in hoeverre komen die voor in onze praktijk?
- Is halfjaarlijkse controle van methylfenidaat-gebruikers (ADHD-diagnose) zinnig? De bedoeling is de bloeddruk te checken en te controleren op andere bijwerkingen. Vaak wordt echter niets gevonden. Patiënten met klachten en/of vragen zijn zelf in staat een afspraak te maken.
- Hoeveel kalknagels zijn eigenlijk schimmels? 50%? Meer / minder? We denken dat er vaak onnodig wordt behandeld: overbehandeling, slecht voor milieu en patient.
- Weet je zelf een zinnig en leuk onderwerp, neem contact op!
Toekennen stageplaats
Voordat we een stageplaats toekennen beoordelen we een stageplan. Dit plan wordt door de stagiair gemaakt waarbij het “wat en hoe” uitgewerkt moet worden, daar hoort dan ook al een oriënterend literatuuronderzoek bij.
Het is van meerwaarde als de praktijk er ook wat aan heeft of kan hebben.
Het komt voor dat we op een onderwerp meerdere gegadigden hebben, dan kiezen we degene wiens plan ons het beste bevalt.